
Does the dwelling  have an attached 
garage² or fuel burning appliance? 

(CRC Section R315.2.1)

No CO Alarms 
required in dwelling

NO

YES

New construction 
Carbon monoxide alarms 

are required as of      
January 1, 2011

(CRC Section R315.2.1)

CO alarms³ shall be installed outside of each separate dwelling unit sleeping area in the 
immediate vicinity of the bedroom(s), in a bedroom where a gas burning appliance is 
located and on each occupiable level including basements. (CRC Section R315.3)

Existing dwellings 
Carbon monoxide alarms 

required as of July 1, 2011
(CRC Section R315.2.1)

GUIDELINE:    Carbon Monoxide Alarm Requirements in Single Family Dwellings¹
ISSUE DATE: July 01, 2012
REVISION DATE:  April 17, 2019
NOTE: This guideline is intended to enhance local consistency in application and enforcement
of the 2016 California Residential Code (CRC). Application of this guideline is project specific
and does not authorize any violation of local or state code, ordinance or law in conjunction
with the proposed work

Power source and interconnection 
requirements for CO alarms³ 

(CRC Section R315.5)

New 
construction

CO alarms require 
power from building 

wiring and
interconnection. 
(CRC Section 

R315.5 and R315.7)

Existing dwellings or 
sleeping units requiring a 

permit for alterations, 
repairs or additions 
exceeding $1,000

CO alarms require power 

from building wiring⁴ and

interconnection⁵. 
(CRC Sections 

R315.5 and R315.7)

CO alarms may be battery 
operated or plug-in type 

with battery back-up. 
(CRC Sections 

R315.5.2 and R315.5.4)

Existing dwellings – installation, 
repairs, or alterations of: roofing, 
siding, windows, doors, porch or 

deck; OR installation, alteration or 
repairs of electrical, mechanical or 
plumbing systems with no removal 

of wall and ceiling finishes

Existing dwellings or 
sleeping units not 
requiring a permit 
(no construction 

taking place)

CO alarms may be 
battery operated or 

plug-in type with battery  
back-up. (See CRC 
Section R315.5.4)

1. Buildings that contain one or two dwelling units, townhouses, congregate residences with 16 or fewer persons.

2. Carports open on at least two sides are not considered attached garages.

3. Single station carbon monoxide alarms compliant with UL 2034, or carbon monoxide detectors used in detection systems compliant with 
UL 2075 must be approved and listed by the State Fire Marshal.

4. Since knob-and-tube wiring does not have an equipment grounding conductor and has a much lower insulation heat range than newer 
wiring types, existing buildings equipped with knob-and-tube wiring may have solely battery powered CO alarms..

5. Per CRC Section R315.5.4 and R315.7 Hardwiring and interconnection is not required in existing dwelling units where: 

A. No construction is taking place

B. Repairs do not result in the removal of wall and ceiling finished and no previous method of interconnection existed

C. Repairs or alterations are  limited to exterior surfaces

D. Work is limited to the installation, alteration or repair of plumbing, mechanical, or electrical systems, which do not result in the 
removal of interior wall or ceiling finishes exposing the structure.

Planning & Development 
Building & Safety Division 

Alterations/Repairs/Additions
Carbon monoxide alarms 

required as of January 1, 2011
(CRC Section R315.2.2)


